Гнучкий офіс – простір, натхненний філософією Аgile

Гнучкий офіс – простір, натхненний філософією Аgile

21 Листопад 2022

Кілька років тому, коли пандемія зумовила масовий перехід на дистанційний формат праці, ми усвідомили незаперечну значущість та цінність офісу, але тепер очікуємо від нього значно більшого. Ми зрозуміли, що саме гнучкість, разом зі здатністю пристосовуватися до викликів сучасності – ключі до успіху в мінливій реальності. Розвиваючи подібні якості в собі, ми очікуємо побачити їхнє втілення в робочому просторі, що покликане підтримувати ефективну динаміку та якість виконання професійних завдань. Гнучкий офіс – це успішна відповідь на нові потреби організації праці.

ГНУЧКИЙ ОФІС

530х294_6

Виклики сучасності

На початку 1990-х бізнес-потреби динамічно змінювалися, а вимоги клієнтів зростали. Інтенсивний розвиток нових технологій та необхідність сучасного інноваційного програмного забезпечення показали обмеження раніше популярної моделі роботи. Каскадна модель виявилася неефективною для багатьох проектів, особливо з високим ступенем складності.

Новатори IT витратили роки на створення нового програмного забезпечення, яке б відповідало вимогам сучасності. Вони прагнули знайти рішення, що задовольнять очікування клієнтів та забезпечать високу якість кінцевого продукту.

Нарешті, під час неформальної зустрічі у лютому 2001 року було сформульовано Маніфест гнучкої розробки програмного забезпечення – низки принципів та цінностей, спільних для всіх методів та рішень, що називаються «гнучкими».

Методи, засновані на гнучкому управлінні, базуються на особливій філософії, яку найкраще можна охарактеризувати як адаптивність, прозорість та здоровий глузд.

Гнучкий – означає чуйний

Порівнюючи традиційну каскадну модель та гнучку методологію розробки (Аgile-розробка), ви одразу побачите, що друга забезпечує набагато більшу гнучкість та свободу в роботі. Аgile-філософія містить в собі готовність та відкритість до змін. Адже зміни розглядаються не як перешкода, а як можливість для зростання та вдосконалення.

Agile – це філософія, що втілює у собі певні цінності, принципи та методи. Цей стиль роботи передбачає створення самостійних, автономних, багатофункціональних команд для окремих проектів.

Робота в таких командах заснована на прозорості, що означає, що всі мають рівний доступ до інформації та матеріалів, а отже, і вільної рефлексії щодо цілей проекту та підбиття підсумків.

Гнучка методологія – Scrum

Цінності та принципи філософії Agile сформували низку спеціальних методів роботи. Одним із найпопулярніших методів є Scrum.

Як бачите, наслідування філософії Agile у методі Scrum означає, що співробітники можуть ефективно займатися різними видами діяльності як самостійно, так і колективно. Індивідуальна робота над проектом, мозкові штурми у команді, конференції, поетапний аналіз проекту у групі. Ці різноманітні види діяльності вимагають різних просторів та відповідних меблів, щоб підтримувати зусилля команди, а не обмежувати їх.

AGILE OFFICE

Створення беклога продукту – найважливіше завдання, оскільки мова йде про розробку пріоритетів, що впливають на подальший процес реалізації проекту. На цьому етапі власник продукту повинен зосередитись та провести глибокий аналіз. Такі заняття найкраще проводити у Фокус-румі. Така робоча зона відокремлена від загального простору, оснащена звукопоглинаючими панелями та регульованими меблевими рішеннями для комфортної, ергономічної роботи.

МОБІЛЬНА МАЙСТЕРНЯ

Команда, що слідує філософії Agile – це команда, основною діяльністю якої є комунікації, брейн-шторми та щоденні зустрічі для обміну ідеями. Такі завдання найкраще вирішувати в мобільній майстерні з меблями, які можна легко адаптувати відповідно до потреб команди на різних етапах проекту, наприклад – огляд спринтів, ретроспективна зустріч, нарада та ін.

ЩОДЕННІ СТЕНДАПИ

Відповідно до основних положень методології Agile і, як випливає з назви, щоденні стендапи повинні проводитися стоячи. Ряд досліджень показують, що такі зустрічі на 30% коротші за традиційні. Оскільки учасники не витрачають час на розташування, вони досягають тих самих результатів за короткий час.

У приміщенні, де проводяться щоденні командні наради, має бути високий, мобільний стіл та дошки для запису важливої інформації.

Agile-натхненний офіс

Не обов’язково слідувати філософії Agile, щоб працювати у просторі, натхненному Agile. У такому середовищі пріоритет надається гнучкості, рухливості та мобільності.

Офіс у стилі Agile включає цілу низку меблевих рішень, які можна легко переставляти, щоб адаптувати робочий простір до індивідуальних потреб вашої команди.

Як спроектувати офіс у стилі Agile?

Nowy Styl намагається відповідати очікуванням клієнтів та розробляти нові рішення для різноманітних стилів роботи. Ми знаємо, що офіс – це більше, ніж просто стіни, столи та

Будь ласка, заповніть форму
Iм'я:
Телефон: