Інтернет речей: як нові технології допомагають нам організуватися у новому робочому середовищі

Інтернет речей: як нові технології допомагають нам організуватися у новому робочому середовищі

14 Жовтень 2022

Інтернет речей (internet of things, IoT) – концепція, створена для об’єднання технічних засобів у рамках спільної інфраструктури, щоб користувач завжди контролював навколишні об’єкти і був у курсі їх стану. Наскільки актуальна ідея IoT для офісних просторів, у чому її особливості та переваги – читайте далі!


Технологія, що покликана служити людям

Цілком випадково експеримент з автоматом кока-коли, проведений у 1980-х роках в Університеті Карнегі-Меллон у Піттсбурзі (США), сприяв формуванню глобальної світової тенденції. Спочатку проект був розроблений для запобігання невдоволенню покупців, які, підійшовши до автомата, виявляли, що він порожній. У групи студентів виникла ідея встановити датчики всередині автомата, щоб контролювати наявність та температуру банок коли.

Ця подія стала першим кроком до того, що сьогодні відоме як IoT. Сама концепція була підхоплена набагато пізніше, на початку 21 століття, коли компанія LG розробила перший “розумний” холодильник, а корпорація Google успішно протестувала транспортний засіб з автоматичним керуванням.

Сьогодні рішення IoT настільки міцно закріпились у нашому житті, що ми навіть не усвідомлюємо, що постійно використовуємо їх. Ми просто звикли до того, що технології роблять наше життя простішим, розумнішим, ефективнішим і економічнішим. Різні пристрої допомагають нам долати бар’єри та усувати обмеження, особливо ті, з якими змушені стикатися інваліди та інші вразливі категорії суспільства. З розвитком технологій з’явилася нова тенденція – Make Tech Human – яка довела, наскільки сильно ми покладаємося на цифрові рішення, що полегшують наше життя. Багато хто з нас керується «розумними» підказками не тільки в публічному просторі, але й використовують телефони для управління різними об’єктами у своїх будинках – від простих побутових приладів до більш складних установок. Разом з розвитком глобальної тенденції, відомої як Економіка спільного користування (яка передбачає, що люди можуть спільно використовувати час, простір і доступні ресурси), виникають нові рішення, що підвищують комфортність міст. Наприклад, ми можемо орендувати велосипед або скутер за допомогою відповідної програми або легко знайти вільні місця на парковці. Наш робочий простір не є винятком – авторизовані співробітники можуть отримати доступ до свого офісу за допомогою RFID-картки, що забезпечує більшу безпеку. «Розумні» офіси можуть збирати дані, щоб допомогти нам скоротити споживання енергії та інших ресурсів.

 

Зміна робочих переваг

За останні кілька років у більшості офісних співробітників з’явилася можливість особисто оцінити переваги та недоліки віддаленої роботи. Цей досвід показав, що лише деякі завдання можна легко виконувати поза офісом. З одного боку, дистанційний формат дає більше свободи, гнучкості та задоволення. Однак, через технічні проблеми та низький рівень мотивації, у багатьох компаній досить часто виникали проблеми з підтриманням продуктивних взаємодій у команді. Також, тривала ізоляція не тільки сприяла виробленню нових звичок у стилі та режимі роботи, але й суттєво вплинула на перегляд власних цінностей та переконань. Наприкінці 2021 року інформаційне агентство Reuters стверджувало, що лише 14% із 14 тисяч респондентів, які брали участь у європейському опитуванні, проведеному серед співробітників, заявили, що хотіли б повернутися до повноцінної офісної роботи після пандемії! У звіті, підготовленому ManPower Group (на основі думок, висловлених майже 1000 компаній у жовтні 2021 року), прогнозується, що лише кожен п’ятий співробітник (20%) виконуватиме свої професійні обов’язки в офісі компанії. У більшості співробітників (76%) буде можливість працювати в рамках гібридної моделі, а 2% виконуватимуть свої завдання повністю віддалено.

У звіті, підготовленому технологічною компанією Jabra наприкінці 2021 року (в якому понад 5 тисяч співробітників з 5 найбільших країн світу поділилися своїми уподобаннями в роботі), йдеться, що незалежно від покоління – чи то бебі-бумери, покоління X, мільйони або покоління Z – понад 70% респондентів хотіли б працювати у компанії, яка активно інвестує кошти у побудову ефективної гібридної моделі праці. Також більшість опитуваних заявила, що вважає технологію IoT корисною для системи тайм-менеджменту та підтримання балансу між роботою та особистим життям під час ізоляції.

Оскільки ми знаємо, що офіс майбутнього буде гібридним, постає питання: як управляти розосередженою командою співробітників?

І знову нам доведеться покладатися на технології.

Наші дослідження, проведені у 2022 році, показують, що основною причиною, через яку люди продовжуватимуть приходити в офіс, є зустрічі як формального, так і неформального характеру. Ще однією важливою функцією офісу буде інтеграція працівників. Офіс залишиться центром, де створюється організаційна культура та формуються професійні ком’юніті. При цьому індивідуальні форми роботи в основному виконуватимуться віддалено. Однак, варто відзначити, що не всі співробітники мають можливість для облаштування повноцінного робочого місця у своєму будинку. З іншого боку, багато працівників (які брали участь у наших семінарах, організованих навесні 2022 року) стверджували, що після повернення до офісу з віддаленої роботи вони почали звертати увагу на зайвий шум та метушню. За тривалі періоди ізоляції протягом кількох років вони звикли до концентрованої роботи в тиші і у них виникали складнощі з адаптацією до типового офісного середовища. Тому в майбутньому нам знадобляться такі простори, як Focus Rooms або Open Spaces зі спеціальними звукопоглинаючими рішеннями, щоб співробітники могли обирати ступінь тиші, необхідний їм для ефективної роботи.

 

 

IoT рішення в офісах

Щоб допомогти нашим співробітникам успішно керувати своїм часом та простором, ми маємо надати їм відповідні інструменти.

Приємно відзначити, що існує широкий спектр доступних та ефективних рішень. Згідно з даними, наданими Statista, глобальна база даних зараз включає понад 10 трильйонів пристроїв, підключених до IoT. Передбачається, що протягом наступних 4 років це число збільшиться втричі. Можна з упевненістю сказати, що це – динамічно зростаючий ринок. Нижче ми хочемо надати рішення, які можуть бути корисними для максимально ефективного використання офісного простору. Ці ідеї включають пристрої з цифровим управлінням. Деякі з них спрямовані на покращення ергономіки робочого місця, інші на оптимізацію простору. Пристрої використовують вбудовані датчики або призначені QR-коди для обміну інформацією зі спеціальними платформами та додатками. Так співробітники можуть володіти всім спектром необхідної інформації будь-коли і будь-де.

 

Однак кінцевий користувач – не єдиний бенефіціар подібних рішень. І роботодавці, і інвестори обов’язково помітять переваги використання IoT в офісі. У таблиці нижче представлений широкий спектр переваг, якими можуть користуватися різні користувачі тих самих продуктів.

Майбутнє IoT в офісі

У майбутньому з’явиться дедалі більше рішень для підтримки гібридного формату роботи. Одні рішення будуть корисні для комунікацій між співробітниками, інші допоможуть проводити професійні зустрічі з клієнтами. Рішення включатимуть системи відеодзвінків для онлайн-нарад, що проводяться в офісі, а також бездротові мобільні рішення для віддаленої роботи.

Вже зараз компанія Meta перебуває у процесі розробки сміливої концепції об’єднання IoT із офісною роботою. Проект спрямований на адаптацію можливостей віртуальної реальності як для повсякденних особистих взаємодій, так і для робочого середовища. З гарнітурою VR можна буде поринути в альтернативну реальність і проводити там мозкові штурми зі своєю командою.

 

Тенденція чи інвестиції у майбутній розвиток?

«Найсміливіші, інноваційні та передові технології згодом просто розчиняються у повсякденності. Вони вплітаються в тканину суспільного життя, доки не стають невідємними від неї» — це цитата Mark Weiser, загальновизнаного батька IT, чиї ідеї продовжують впливати на багатьох провідних світових учених.

Подібно до того, як перші IoT рішення стали продовженням наших рук, рішення, розроблені для офісу, незабаром стануть безперечним стандартом для багатьох компаній та організацій. Інвестування в IoT рішення допоможе створювати сучасні, ефективні робочі простори, які залучатимуть як співробітників, так і клієнтів.

 

Бажаєте вдосконалити офіс за допомогою рішень IoT? Ваша команда все ще працює віддалено, але ви хочете, щоб частина працівників повернулася до офісу? Чи, можливо, ви вже перейшли на гібридний формат роботи, але вам необхідно реформувати офісний простір під нові виклики та потреби?

 

Ми знаємо, що ідеальний офіс – це більше ніж просто стильний інтер’єр. Це – універсальний простір, покликаний створювати сприятливе середовище для успішної реалізації різноманітних робочих процесів і задач. Усі ці чинники відіграють ключову роль у формуванні індивідуальності офісу. Ось чому вам потрібний комплексний підхід, щоб зробити ваш робочий простір ефективним. Завдяки нашому великому досвіду адаптації робочих місць для гібридної роботи, а також універсальному портфелю продуктів та численним співробітництвам із постачальниками технологій, ми можемо адаптувати ваш офіс до викликів, що виникають у новій реальності.

Зацікавлені у проектуванні чи переплануванні офісу? Запрошуємо вас до плідної співпраці! Натискайте кнопку «Замовити проект» та отримайте безкоштовну консультацію від наших спеціалістів!

Nowy Styl. Більше ідей для людей!

 

Будь ласка, заповніть форму
Iм'я:
Телефон: