Навіщо потрібна сертифікація продуктів?

Навіщо потрібна сертифікація продуктів?

20 Жовтень 2022

Минуло 120 років відколи засновники Комітету зі стандартизації технічних пристроїв зробили перший крок на зустріч уніфікації. Усі, кому траплялося виїжджати за кордон без спеціального адаптера для розеток, розуміють значення цієї події.

На рубежі 19 і 20 століть, коли промисловість динамічно розвивалася, а попит на товари стрімко зростав, виникла потреба масової стандартизації товарів. Виробничі процеси ставали дедалі більше спеціалізованими, товарні ринки процвітали і подальшому розвитку економіки знадобилися термінові реформи. Стандартизація продуктів стала успішною відповіддю на більшість викликів – вона не лише сприяла налагодженню масового виробництва, але значно спростила співпрацю між окремими виробниками.

 

Норми як безпека та порядок

Стандартизація має вирішальне значення для сучасної економіки, оскільки вона допомагає вдосконалити виробничі процеси, скоординувати дії щодо захисту навколишнього середовища та здоров’я людини, а також уніфікувати системи комунікацій.

Введення єдиних норм важливо не тільки для виробників, але й для споживачів, які потребують гарантованого комфорту та безпеки.

Яким був би світ без стандартизації? Наприклад, кожна компанія виробляла б свій тип розеток, тому для побутової техніки знадобився би цілий комплект різних вилок. Як бачите, відсутність міжнародних норм руйнує порядок, передбачуваність та системність ринку. Без виробничих нормативів ми б ніколи не були впевнені у сумісності пристроїв, а також у безпеці та належній якості продуктів. Ми б не змогли порівнювати параметри та властивості різних матеріалів за єдиним критерієм, оскільки описи виробників були б зовсім різними.

Охорона стандартів якості

У 1901 році було створено перший комітет зі стандартизації. Незабаром подібні організації поширилися по всій Європі та США. Через 25 років було започатковано Міжнародну федерацію національних асоціацій зі стандартизації, покликану забезпечувати ефективний обмін інформацією між комітетами, відповідальними за нормативи якості.

На жаль, Друга світова війна перервала діяльність Федерації і на тривалий час призупинила міжнародний процес стандартизації товарів. Лише у 1947 році відновлюються колишні ініціативи і створюється всесвітня організація, відома як ISO. З того часу вона веде активну діяльність, встановлюючи та контролюючи світові стандарти якості.

 

В даний час ISO налічує 160 країн-учасниць і є незалежною та авторитетною організацією. Деякі норми ISO затверджуються CEN (Європейським комітетом зі стандартизації). Такі стандарти позначаються як EN ISO, а подібне маркування є додатковим доказом якості та безпеки товарів.

Глобальній стандартизації доведеться пройти довгий шлях. У багатьох країнах досі існують національні комітети, що керуються власними нормами. Саме тому, подорожуючи за кордоном, ви все ще можете зустріти найрізноманітніші розетки.

 

Норми для оббивки меблів

Кожна країна Європи має свій центр сертифікації. Спеціальні лабораторії перевіряють, чи відповідає конкретна оббивка обов’язковим нормам.

Такі лабораторії є незалежними та вузькоспеціалізованими. Для отримання сертифіката на конкретну лінійку продукції, наприклад оббивку меблів, необхідно звернутися до зовнішнього сертифікаційного органу. Якщо оббивка відповідає нормам, їй буде видано відповідний сертифікат, але за умови успішної перевірки всіх етапів виробничого процесу компанії. Для комісії є важливим не лише окремий продукт, але й цілий спектр умов його виготовлення.

Також оздоблювальні матеріали перевіряються на ряд обов’язкових вимог, таких як зносостійкість, негорючість, стійкість до світла та тертя. Тільки після проходження спеціальних лабораторних досліджень видається протокол випробувань, що підтверджує якість матеріалів.

 

Безпека для здоров’я та навколишнього середовища

Оцінити комфорт та естетичну привабливість тканин досить легко. Чого не можна сказати про приховані аспекти, які зовні непомітні, але при цьому впливають на наше здоров’я та екологію. Іноді дві оббивки можуть виглядати однаково, але насправді відрізнятися багатьма важливими характеристиками.

Наші оздоблювальні матеріали сертифіковані за всіма параметрами, вказаними в технічному паспорті, а також мають спеціальні сертифікати, такі як EU ECOLABEL та OEKO-TEX Standard 100.

EU ECOLABEL підтверджує, що тканина розроблена відповідно до критеріїв екологічності, рекомендованих Європейською комісією. Це означає, що на кожному життєвому етапі продукт має мінімальний вплив на навколишнє середовище: від добування сировини, виробничого процесу, упаковки та транспортування до утилізації.

Також безпека наших оббивок гарантується престижним міжнародним стандартом, відомим як OEKO-TEX Standard 100. Він надається текстильним матеріалам, які не містять жодної зі 100 заборонених токсичних речовин (наприклад, пестицидів, шкідливих барвників, алергенів тощо). OEKO-TEX – це гарантія того, що продукт є гіпоалергеним, екологічним та не буде шкодити вашому здоров’ю.

Не нехтуйте своєю безпекою, зробіть крок на зустріч свідомому споживанню! Інформація про склад продукту, сертифікати та техпаспорт можуть допомогти вам зробити правильний вибір. Міжнародна стандартизація та нормативи існують для того, щоб кілька коротких назв розповіли вам змістовну історію про якість продукту та соціальну відповідальність компанії.

Будь ласка, заповніть форму
Iм'я:
Телефон: